Balans werk en privé

Life is a balancing act

Veel ondernemers worstelen met het schakelen van het ene naar het andere domein in hun leven, zeker wanneer het om zorg voor zichzelf gaat. Sporten schiet er vaak bij in, het thuisfront ‘begrijpt’ natuurlijk dat die klant even aandacht behoeft want anders… en dan is er weer iemand van het personeel opgestapt waardoor je in project X knijp komt te zitten. Alle hands aan dek!

Nu geloof ik zelf niet in de balans tussen werk en privé. Balans klinkt alsof er een evenwicht mogelijk is. En dat is gewoon niet zo: de dynamiek waarin je als ondernemer zit, vraagt om continue schakelen, verwachtingen bijstellen, opnieuw je prioriteiten stellen, gebruik maken van momentum wat er is, net die kans zien te grijpen.

Regelmaat en ritme ziet er anders uit bij ondernemers. Ik wil bijvoorbeeld één avond sporten in de week: dat kan alleen met een flexibel contract. Ik heb nu een yogaschool gevonden die elke avond lessen heeft, waar ik me elke dag kan inschrijven. Was even zoeken. En thuis is het zoeken naar tijd voor elkaar: mijn partner is zelf ook ondernemer en veel op pad. We zijn beiden gedreven met als consequentie dat er weer een maand voorbij is voor je het weet. Bewust met elkaar zoeken naar ‘samen’ momenten is nodig, want het gebeurt niet vanzelf. Ja, we zijn regelmatig allebei thuis, maar mentaal met onze bedrijven bezig. Erop uit gaan helpt, dat moeten we plannen. Om nog maar niet te spreken over vriendschappen die ook onderhouden moeten worden. Ben ik echter een paar weken volop in de sales bezig geweest, dan heb ik vooral zin in rust en geen mensen om me heen. Dus ook daar is doseren en verwachtingen steeds managen belangrijk.

Zorg voor jezelf vraagt om aandacht en goed weten wat belangrijk voor je is. Wat je gebruiksaanwijzing is om mentaal fit te zijn en te blijven. Dat vraagt om onderhoud en af en toe een inhaalslag. Zeker bij jou als ondernemer, want je bedrijft topsport! Wil je meer hierover weten? Mail me dan op yolanda@woosh5.com

Yolanda Buchel, managing partner van WOOSH5 (www.woosh5.nl)